Thursday, February 3, 2011

Sup Ekor

Dah lama tak masak sup ekor ni...Tak tau la dari mana saya belajar buat sup ekor ni, tak ingat dah tapi ni la cara yg selalu saya guna...untuk sup ekor kali ni saya tak de link dari mana2, sup simple je (huhuhu..rendah diri je rasa) kalu tengok yg resepi org lain fuhhh mengancam sungguh...lain kali saya nak try buat la nanti buleh share link ngan kawan-kawan...heeee

dua potong limau tu adalah hiasan semata-mata...tak suka sup masam masam katanya...hihihi

Walaupun sup simple, nak share gak kekdah nak masak..leh la wat ingatan tuk diri sendiri

BAHAN-BAHAN
500gm Ekor lembu
Halia
2 biji bawang putih
1 kiup daging
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Buah pelaga
Lada putih
Daun sup
Bawang goreng
Garam

CARA MASAK
1. Rebus ekor lembu bersama halia dan bawang putih sehingga lembut

2. Bila dah lembut masukkan kiup daging,kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan lada putih dan garam. Renihkan lagi selama lebih kurang 5 minit

3. masukkan bawang goreng dan daun sup, kacau sebentar dan tutup api dan hidangkan

hehehehe....simple kan, simple sangat...saya memang gitu, suka nak cuba masak macam-macam resepi tapi yang simple2 saja la...hik

No comments:

Post a Comment