Saturday, June 4, 2011

Puding Karamel / Puding Gula Hangus

Lama tak kongsi resepi kan asyik kongsi cerita drama je....Hari ni mood terlebih rajin tapi tetap resepi yang senang-senang je, yang complicated tak koser den nak buat...hehehehe




Bahan-bahannya adalah...:p

Untuk puding:
1 tin susu cair
4 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanila
4 sudu besar gula

Untuk Karemel:
3/4 cawan gula pasir
1/2 cawan air panas

Cara-cara nak buat:

(karemel)
1. Panaskan gula dalam kuali hingga cair dan agak kekuningan (jangan pucat sangat atau hangus sangat)
2. Masukkan air panas sedikit demi sedikit (hati-hati sebab campuran ni akan memercik sikit)
3. Kacau sekejap hingga menggelegak dan sebati
4. masukkan dalam loyang pengukus dan sejukkan (bila suam2 buleh masukkan dlm freezer kejap supaya cepat keras...hik)

(puding)
Panaskan air dalam pengukus
1. Masukkan susu, telur, gula dan asen vanila dalam blender dan putar sekejap je hingga sebati...hehehe ni teknik orang tak berapa rajin
2. Tuangkan campuran puding ni perlahan-lahan kedalam loyang pengukus yang berisi karemel tadi
3. kukus selama 15 ke 20 minit
4. Keluarkan dari pengukus dan sejukkan (jika ada air atas puding tadi serap air guna tisu dapur yg kita guna untuk toskan minyak tu)
5. Terbalikkan Puding atas pingan dan boleh dihidang

Senangkan....Selamat mencuba

p/s Kuantiti gula boleh dikurangkan atau tambah ikut cita rasa masing-masing. Bagi saya yang tak berapa suka manis ni gula sekilo pun bebulan nak abis tau  rasanya resepi ni dah manis sangat dah....
Kurangkan manis dalam makanan Tambahkan manis dalam senyuman ok....:D

No comments:

Post a Comment