Bahan-bahannya adalah...:p
Untuk puding:
1 tin susu cair
4 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanila
4 sudu besar gula
Untuk Karemel:
3/4 cawan gula pasir
1/2 cawan air panas
Cara-cara nak buat:
(karemel)
1. Panaskan gula dalam kuali hingga cair dan agak kekuningan (jangan pucat sangat atau hangus sangat)
2. Masukkan air panas sedikit demi sedikit (hati-hati sebab campuran ni akan memercik sikit)
3. Kacau sekejap hingga menggelegak dan sebati
4. masukkan dalam loyang pengukus dan sejukkan (bila suam2 buleh masukkan dlm freezer kejap supaya cepat keras...hik)
(puding)
Panaskan air dalam pengukus
1. Masukkan susu, telur, gula dan asen vanila dalam blender dan putar sekejap je hingga sebati...hehehe ni teknik orang tak berapa rajin
2. Tuangkan campuran puding ni perlahan-lahan kedalam loyang pengukus yang berisi karemel tadi
3. kukus selama 15 ke 20 minit
4. Keluarkan dari pengukus dan sejukkan (jika ada air atas puding tadi serap air guna tisu dapur yg kita guna untuk toskan minyak tu)
5. Terbalikkan Puding atas pingan dan boleh dihidang
Senangkan....Selamat mencuba
p/s Kuantiti gula boleh dikurangkan atau tambah ikut cita rasa masing-masing. Bagi saya yang tak berapa suka manis ni
Kurangkan manis dalam makanan Tambahkan manis dalam senyuman ok....:D
No comments:
Post a Comment